0
0,00 DKK
0
Indkøbskurv (0)
Total 0,00 DKK
Produkt Antal Pris
TIL KASSEN

PRODUKTIONEN

I landsbyen Øsby ligger der en bygning der har huset byens andelsmejeri, som gennem årene har spillet en vigtig rolle for Øsby og opland. Mejereriet har været særligt præmieret for deres produktion af oste.

 

I dag er alt anderledes, tiderne har ændret sig, og som så meget andet, er der sket store forandringer. Nu er det os, der holder til i de gamle merjeribygninger, og det nyder vi rigtig godt af. Her er højt til loftet, lysindfaldet er fantastisk, og sjælen efter vores forgængere er her stadig. Især det sidste, er noget der giver mig næring, når jeg skal arbejde.

PRODUKTIONEN

FABRIKEN SET FRA EN SJÆLDEN FOTOGRAFERET VINKEL

PRODUKTIONEN

JEG ER VED AT GØRE KLAR TIL RIVNING AF HVID PASTA

Det første indtryk man får når man træder indenfor, er måske at vi er et levende museum. På sin vis er dette også korrekt, men vi er langt mere end det. Vi værner om de gamle håndværksprocesser og dyderne fra en svunden tid. Vi fremstille linoliefarver uden, alverdens tilsætninger og underviser også i brugen heraf, og så er vi rigtig gode til at hænge i. For at sige nej tak til alskens kemi, er også at sige ja tak til en stor omgang slid og puklen fra morgen til aften, i en virksomhed som vores.

 

Men det er det hele værd, for at kunne arbejde modstrøms med noget der ligger mig så ligefor, er en gave. At jeg kan lade produkterne tale, og lade budskabet udbringe sig selv, med stor glædelig respons, vidner blot om at vi er ved at være trætte af at blive snydt, og vil have mere af de rigtige materialer og det gode håndværk. Det er helt enkelt livet i det vi gør...

 

De yngste maskiner i produktionen er fra starten af 70'erne, så de er alle ældre end mig. Det er i sig selv godt, for så er de fra en tid, hvor de er bygget til at holde og fungere i mange år, og så kan de også vedligeholdes og repareres.

 

En grundig rivning af farver, er hvad det handler om, og her har trevalsen altafgørende betydning. At rive en farve på en valse er ikke noget man kan læse sig til i en bog, det skal prøves på egen krop, og man skal drage egne erfaringer, og også gerne have håndværket viderebragt fra én håndværker til én anden.

 

Selvom det øjensyneligt virker enkelt, så kræver det stor viden og erfaring at arbejde ved en valse.

PRODUKTIONEN

SÅ ER VALSEN LIGE BLEVET SAT I GANG

PRODUKTIONEN

RIVNING AF HVID PASTA KAN MEGET LET SENDE TANKERNE I RETNINGEN AF SOFTICE PÅ EN VARM SOMMERDAG

PRODUKTIONEN

EN AF DE MINDRE RØREMASKINER

Trods intensiv vandafkøling på valserullerne, så bliver maskinen stadigvæk varm. Metallet som rullerne er lavet af udvider sig, og valsen arbejder pludseligt langsommere, eller bringer måske overhovedet ingen farve med sig. Så skal der lettes lidt på valsetrykket, og hældes lidt olie ved, for at få farven til at bide an igen. Måske virker det, måske kaster maskinen nu farverne ud i lokalet istedet for, og måske skal der helt andre foranstaltninger til, for at opretholde et glidende forløb.

 

At rive farver på en valse må være som at dirigere et stort symfoniorkester, alt er i konstant bevægelse, og enhver ændring skal straks kontrolleres, for ellers mindskes harmonien og den gode vare.

 

Se det var blot én enkelt lille fortælling om arbejdet med en valse, og jeg kan mange flere, for hver farve har sit helt eget liv....

Inden pigmenterne kan rives til en pasta, skal de først blandes med linolie. For ikke at misfarve blandingen unødigt, anvender vi en bleget linolie til dette formål.

 

Når linolie og pigment er rørt godt og grundigt sammen, kan det rives på trevalsen.

Alt efter pigmenternes beskaffenhed, jordfarver er grove, og oxyderne er fine, bliver massen revet 2-5 gange, indtil pastaen er blank, homogen og alle pigmenter er mættet med olie, helt ind i kernen.

 

Det er en langsom og meget tidskrævende proces.

På den lille valse kan vi fremstille ca. 40-60 liter pasta om dagen, hvilket bliver til 80-120 liter linoliemaling.

PRODUKTIONEN

LINOLIE TILSÆTTES

PRODUKTIONEN

ET UDPLUK AF DE PIGMENTER VI ANVENDER

Pigmenterne vi anvender har alle forskellige egenskaber og beskaffenheder. Umbra kommer eksempelvis fra Cypern, eftersom pigmentgravene til industrielt brug idag er udtømte, i Umbrien i Italien. Umbra indeholder høje mængder af mangan, som er en oxidant, og bidrager dermed til at fremme malingens tørrende egenskaber.

 

Sodsort derimod, der iøvrigt er vores letteste pasta, er en farve, der som navnet antyder, er blevet til ved kvælning af en gasflamme, en ufuldendt forbrænding. Under fremstillingen til en pasta optager sodsort 5 gange så meget olie som det hvide pigment, titandioxid. Sodsort er et såkaldt organisk pigment, og er det pigment der har de ringeste hærdefremmende egenskaber.

 

PRODUKTIONEN

AF ALLE SPECIALBLANDINGER GEMMES DER EN LILLE MÆNGDE, SÅ VI ATTER KAN FREMSTILLE FARVEN IGEN - ALT BLANDES PÅ ØJEMÅL

Udover de nævnte karrakteristika, for helt at udelade de produktionstekniske, så kan der blandt pigmenterne også være følgende egenskaber, hvor nogle er: Transparente/ dækkende, grove/fine, nappende/tørrer hårdt op, god lysægthed/dårlig lysægthed, tynd konsistens/kraftig konsistens Og sluttelig er zink med til at give en dejlig hård hærdning, god konsistens samt hjælper til med at hold overfladeskimmel for døren.

 

Efter at have fremstillet nogle gode pastaer, sker det ret ofte at de skal blandes med hinanden til en bestillingsfarve. Her er det vores opgave at have alle pigmenternes egenskaber in mente, når vi blander dem med hinanden, for kun sådan bliver farven af allerbedste kvalitet. Derfor finder du os også meget spørgende, når du bestiller en blandingsfarve hos os. For pastaen skal netop konstrueres, så den passer ind efter dine behov.

 

PRODUKTIONEN

BLANDING AF SPECIALFARVE, EFTER ØNSKE

PRODUKTIONEN

MANGE ÅRS FARVEFREMSTILLING EFTERLADER SINE SPOR

Farver der bestilles efter ønske, blander vi ud fra et afskrab af noget gammel maling, et opstrøg eller en farvekode.

 

Når farven er blandet, gemmer vi en lille "soldat" i vores arkiv af pastaen, så vi til enhver tid kan blande farven igen. Den bliver nummereret, og samme nummer påføres dåse og faktura. Når det går godt, og vi husker det, anfører vi også hvilke Olierevne Pastaer farven er blandet af på "soldatens" bagside.

 

Vi har gjort det til en vane ikke at skrive recepter ned på de forskellige blandinger, for så ville vi dø af papirnusseri. Derimod holder vi "kunsten at blande en farve" på kommando i live. Der hviler en stor frihed, og en stor tilfredsstillelse over altid at servere en unik farve, der aldrig er helt ens med den forrige. En håndværkskunnen vi er meget stolte af, og som giver liv og variation hvor farverne end bliver anvendt.

Du kan få din maling lige som du vil have den.

Egentlig er det min grundholdning at tilbyde alt som en Oliereven Pasta, som du selv kan røre op med Sikkativ og Krystalfernis, da det giver de største tilpasningsmuligheder. Men jeg har over årene erfaret, at flere synes det er lidt for besværligt. Derfor tilbyder vi idag begge dele, "rør selv sættet", eller den "færdigoprørte maling". Bestiller du en færdigoprørt maling hos os, er den altid friskoprørt. Derfor har du også mulighed for, eks. at fravælge Sikkativen, eller om malingen skal være til inde eller ude. Ønsker du at gå meget miljøvenligt til værks, kan Sikkativ udelades. Kravene til dig som maler bliver blot lidt højere, da det så er endnu vigtigere at du er god til at strække malingen tyndt ud. Hærdetiden vil herved blive forhalet med 6-10 timers tid.

 

Oliereven Pasta danner udover Linoliemalingen også grund for vores Træolie og Tempera.

PRODUKTIONEN

HER KAN MAN ROLIGT SIGE, AT JEG HAR FINGRENE I MALINGEN

PRODUKTIONEN

DET SKØNNE LYSINDFALD GØR OS ALLE SÅ GLADE

Hvis du føler dig fristet af mere, og har tid og lyst, så er du altid velkommen til at kigge forbi fabrikken i Øsby. Giv os et ring, eller skriv os en mail, hvornår det vil passe dig at komme, så skal vi nok finde ud af noget.

 

I vores butik/showroom på fabrikken, kan du i ro og mag kan fordybe dig i de forskellige produkter og materialer, vi fremstiller og til dagligt arbejder med.

 

Vi glæder os til at høre fra dig :-)